A NASLI fény tulajdonságai

A NASLI teljes spektrumú fényt ezekkel a tulajdonságokkal jelöljük:

  • Színvisszaadási index Ra = 91–100 – színek, mint a nappali fényben
  • Színhőmérséklet Tc = 5500–6500 K – hideg fény hasonló a délihez
  • Az aktiváló hatás cirkadián indexe Ac = 75–115 – hatás az idegrendszerre, mint a napfény

Fényminőség mérőszámai

Tcp A színhőmérséklet helyettesítője

A tengerentúli jelölése CCT – Corelated Color Temperature. A fehér fény hideg vagy meleg tónusát fejezi ki (színhőmérsékletét). Egy tárgy hőmérsékleteként határozzuk meg, ami az adott forráshoz leghasonlóbb hősugárzást bocsájt ki.

Ra Általános színvisszaadási index

A tengerentúli jelölése CRI – Color Rendering Index. Kifejezi az adott forrás hasonlóságát az ideális forrással összehasonlítva. Meghatározása 100 mínusz átlagos színtorzítás a nyolcas színmintán (R1…R8).

Ri Speciális színvisszaadási index

Részletes információt nyújt az egyes színek valódiságáról. Az első nyolc minta kevésbé telített szín, a segítségükkel megállapítható az Ra. A telített színek valódiságát az R9 - R12 index jelöli. Különösen az R9 (telített piros) index az átlagos fénycsöveknél alacsony szokott lenni és a piros tárgyak az ilyen fénynél sötétebbnek és kevésbé színesnek tűnnek.

GAI Gamut Area Index

„Index a színes tér lefedettségére“. A színek hűségéről árulkodik a telítettség szempontjából. Japánban egyszerre használják az Ra-val. Az Ra és GAI (RaGAI-nak jelöljük) átlaga az egyik legjobb előrejelzése annak, hogyan fogják az emberek értékelni az adott fényforrás színvalódiságát.

Ac Cirkadián hatásosság indexe

Az adott fénynél képviseli a kék összetevőt, ami aktiválja az idegrendszert. Meghatározható egyforma nappali D65 fénynél az aktiváló komponens tartalmának összehasonlításával az adott fényben.