Rólunk

A cég 2002-es keletkezése óta a természetes hatású mesterséges fény a prioritásunk. A cég alapítója elsősorban az USA-ban inspirálódott, ahol a magas színvisszaadási indexel rendelkező fényforrásnak hosszú hagyománya van. A lila szűrővel rendelkező izzóktól eljutottunk 2006-ban a saját NASLI® márkájú világítótestekhez és lámpákhoz, majd egy évvel később létrehoztunk egy specializált céget e névvel. A NASLI egy rövidítés a NAtural Spectrum LIghting kifejezésre, ami magyarul természetes spektrumú világítást jelent.

Gyakorlatban előfordulhat egy olyan szituáció, hogy két hasonló paraméterekkel bíró forrás egy megvilágított térben teljesen különböző légkört hoz létre. Pont a légkör, a világítás szubjektív értékelése több ember által, a cég számára ugyanolyan fontos jelentéssel bír, mint a fizikailag is mérhető paraméterek.

A cég dolgozói próbáltak közelebb kerülni a nappali fényhez, és ebben dr. John Ott kutatásaira támaszkodtak, aki rájött, hogy a növények nem képesek megélni bármilyen mesterséges fény alatt. A legalkalmasabb a fénycsöves világítás, ugyanis ez hasonlít leginkább a nappali fényhez. Az alapvető információk prof. Fritze Hollwich könyvében találhatóak, melynek címe A szembe lépő fény hatása az emberek és állatok anyagcseréjére. Ebben a könyvben van leírva, hogyan csökkent a váróteremi páciensek stressz hormon szintje, miután beszerelték a nappali fényhatású fénycsöveket.

Már több éve foglalkozunk a fény hatásával a biológiai (cirkadián) órára. Annak érdekében, hogy könnyebben össze tudjuk hasonlítani a fény tulajdonságait, bevezettünk egy ún. indexet, a cirkadián aktiváló hatásának indexét Ac. Ez egy olyan százalékos tényező, mely segítségével átváltható az adott forrás fénytani értékváltozása cirkadián értékre, azaz olyan értékre, ami kifejezi a fény aktiváló hatásának mértékét az emberi idegrendszerre.

2006 óta készítünk felmérést a vásárlók elégedettségéről a NASLI fényforrásokkal kapcsolatban. Legfőképp irodai és könnyűipari dolgozókat kérdeztünk. Összehasonlítva az eredeti forrással, 85 % a válaszadóknak azt állította, hogy az ilyen forrásokkal ellátott munkahelyen kellemesebben érzi magát, 79 % hosszzab ideig bír dolgozni és az eredeti fényforráshoz való visszatérés zavaró lenne számukra, továbbá 63 % jobban tud koncentrálni. Kutatási célokra ingyen kölcsönzünk NASLI fénycsöveket a cégeknek.

2010 óta fejlesztjük a saját lámpáinkat, melyeknél nagy figyelmet fordítunk az eredeti fénytulajdonságok megtartására, azaz ügyelünk a színhőmérsékletre, a színvisszaadásra illetve a cirkadián hatásra. Mi vagyunk a HLS® (Holistic Lighting System) szisztéma alkotói, a fény normáinak önkéntes kiterjesztése a biztonság szempontjából, különösen ügyelve az elektromágneses kompatibilitásra. Az összetevők megfelelő kiválasztásával és azok elhelyezésével, kombinálva a visszaverődést csökkentő elemekkel, képesek vagyunk csökkenteni a zavaró fényhatásokat olyan határra, hogy az már az elektromágneses térre túlérzékeny személyeknek is elfogadható legyen.

2012-ben kifejlesztettük az első teljes spektrumú LED-et 95-ös színvisszaadási indexel, 5200 K színhőmérséklettel, és 70 lm/W feletti mérési teljesítménnyel (beleértve a frekvenciaváltót). A megfelelő frekvenciaváltó kiválasztásával teljesen megszüntethető a villogás, ami elengedhetetlen a kellemesebb LED világítás érdekében.