Calitatile luminii NASLI

Lumina fullspectrum NASLI are urmatoarele calitati:

  • Indicele de redare a culorii Ra = 91-100 - culori similare luminii naturale
  • Temperatura culorii Tc = 5500-6500 K - lumina rece de zi, similara cu lumina de dupamiaza
  • Indicele circadian activ Ac = 75-115 - efect asupra sistemului nervos, similar luminii soarelui

Calitatile luminii

Tcp Culoarea temperaturii corelata

(Denumita si CCT) Reprezinta tonul cald sau rece (al culorii) al luminii albe. Definita ca radiatia termica emanata de temperatura unui corp, cea mai apropiata de lumina unei surse date de lumina.

Ra Index general de redare a culorii

(Denumit si CRI) Reprezinta similitudinea dintre lumina ideala si lumina data. Este calculata: 100 minus media a opt probe de culoare. (R1…R8).

Ri Indice special de redare a culorii

Acesta ofera informatii mai detaliate cu privire la redarea anumitor culori. Primele opt probe sunt nuante folosite pentru a reda Ra. Interpretarea culorilor saturate reprezinta indicii R9 pana la R12. In special R9 (rosu inchis) este deseori slab in majoritatea lampilor de masa, in lumina carora obiectele rosii apar mai intunecate si mai putin colorate.

GAI (Gamut Area Index)

”Index spatial de acoperire a culorii”. Reprezinta veridicitatea culorilor, cu privire la saturatia acestora. In japonia este folosit deseori impreuna cu Ra. Media sinter Ra si GAI este una dintre cele mai bune predictii privind modul in care oamenii vor percepe veridicitatea culorii unei surse date de lumina.

Ac Indice circadian de activare

Reprezinta continutul de componente albastre active dintr-o lumina data, comparate cu lumina naturala D65. Acest component al luminii este responsabil cu stimularea creierului.