Despre noi

Prioritatea noastra, a fost, o lumina artificiala mai naturala, inca de la inceputurile companiei din 2002. Fondatorul a fost inspirit din SUA, tara in care lampile cu indice superior de redare a culorilor au o traditie indelungata. Initial, am inceput prin importul lampilor incandescente cu filament neodymium, care apoi au condus spre marca proprie de lampi si corpuri de iluminat: NASLI® in 2007, si intemeierea unei companii specializate NASLI spol. s.r.o., un an mai tarziu. NASLI vine de la NAtural Spectrum LIghting.

In realitate, putem intalni cu usurinta, situatii cand doua lampi cu valoarea lumenului foarte asemanatoare, produc o atmosfera foarte diferita in zona iluminata. In activitatea noastra, ne ocupam de aceasta “atmosfera” printr-o evaluare subiectiva a iluminatului de catre mai multe persoane, si o evaluare obiectiva, la fel de importanta, in legatura cu parametrii masurabili.

Cercetarile Dr. John Ott, ne-au incurajat sa urmarim replicarea luminii zilei cat mai strans posibil. Dr. Ott a constata ca unele specii de plante, au fost in imposibilitate de dezvoltare, expuse la anumite tipuri de lumina artificiala. Lumina cea mai apropia de lumina zilei, s-a dovedit a fi cea mai potrivita pentru plante. Cartea”Efectul luminii naturale si artificiale via ochi asupra echilibrului hormonal si metabolic la on si animale” scrisa de profesorul Hollwich, ne-a oferit informatii importante. Acesta a observant scaderi importante ale hormonului de stres la pacientii din sala de asteptare expusi la lampi care produc lumina similara luminii zilei.

Efectul luminii asupra ceasului intern uman (ritmul circadian), a fost in centrul cercetarii noastre, mai multi ani. Am introdus o noua metoda de a compara cantitatea (sau calitatea) luminii, numitIndice CircadianAc. Acesta ne ofera un instrument util pentru compararea indicelui circadian al diferitelor lampi, cu lumina zilei. Stiind acest numar, valorile fotometrice ale sursei dr lumina date, pot fi convertite in valori circadiene, reproducand efectul luminii asupra sistemului nervos uman.

Din 2006, am intervievat clientii nostri, asupra experientei cu lumina NASLI. Am intervievat in principal lucratori din birouri si din industria luminii. In comparatie cu lampile originale, 85% au raspuns ca este mult mai placut la locul de munca, 79% au raspuns ca pot sa lucreze mai mult si ca intoarcerea la lumina initiala ar fi deranjanta, 63% au raportat niveluri mai bune de concentrare. Imprumutam gratuit doritorilor, lampi NASLI pentru evaluare.

Din 2010 am dezvoltat propriile noastre corpuri de iluminat. Mentinerea calitatii luminii, prin cromatism, redarea culorilor si indicele circadian, este in fruntea listei noastre de prioritati. Suntem creatorii HLS (Holistic Lighting System), un sistem de extensii voluntare ale standardelor existente pentru siguranta corpurilor de iluminat si in principal, compatibilitatea electromagnetica. Utilizarea adecvata a componentelor si plasarea lor in combinatie cu noile filtre de linie si de iesire, pot reduce emisiile radiante ale corpurilor de iluminat, la niveluri acceptabile, chiar si pentru personae care se considera sensibile la campuri electromagnetice.

In 2012 am dezvoltat primul nostru LED cu lumina fullspectrum, cu un indice de redare a culorii de 95, temperatura a culorii de 5200K, si o eficacitate mai mare de 70 lm/W (cu driver inclus). Proiectarea adecvata a driverului poate elimina flicker-ul, care este una din cheile confortului la iluminarea cu LED.