Lumina si sanatatea

Chiar de la inceputul existentei omenirii pe Terra, am folosit lumina soarelui in timpul zilei si intunericul pe timp de noapte. Pana acum 120 de ani, oamenii au petrecut cea mai mare parte a zilei de munca in lumina Soarelui si au mers la culcare dupa lasarea intunericului. In prezent, cei mai multi dintre noi traim un stil de viata modern, occidental, lucram in camere iluminate artificial si aprindem lumina dupa lasarea intunericului, pentru a sta treji mai mult.

La inceput, pentru a obtine lumina, oamenii au folosit focul, torte sau lumanari. Mai tarziu, au folosit lampi cu petrol si apoi cu kerosene si gaz pentru iluminarea oraselor. In cele din urma, oamenii s-au obisnuit cu lumina becurilor electrice, in ciuda faptului ca la inceput le-au considerat urate. Dupa o serie de imbunatatiri, ne-am obisnut sa folosim tuburi fluorescente, desi, initial, calitatea acestora a fost potrivita mai mult pentru scene filmelor de groaza. In zilele noastre asistam la amurgul lampilor incandescente, pe care le-am inlocuit cu lampi fluorescente compacte (CFL). Multi oameni se plang de lumina CFL, astfel, calitatea luminii este de multe ori subiect de discutie.

In 1980, profesorul Hollwich a constatat ca nivelul hormonilor de stres a scazut la pacientii sai din sala de asteptare, dupa ce a inlocuit tuburile cool-white, cu tuburi cu lumina daylight. Datorita lui, utlizarea tuburilor cool-white, cu indice scazut de redare a culorilor, a fost interzisa mai tarziu in institutiile sanitare germane.

Astazi este posibil sa se fabrice tuburi fluorescente care produc lumina echivalenta cu 98% din lumina soarelui. Cu toate acestea, piata este dominata de tuburi care dau o lumina, care este doar de 80% comparative cu lumina soarelui, care are de asemenea, un nivel minim prevazut pentru iluminatul la locul de munca. CFL-urile comerciale sufera de un indice de redare a culorilor mai scazut, pentru ca piata este condusa de preit mai degraba decat de calitate.

Faptul ca CFL-urile o sa inlocuiasca becurile incandescente o sa duca la cresterea numarului de plangeri de la clienti nemultumiti. Este necesar ca clientii sa se informeze asupra diferentelor de calitate a surselor de lumina disponibile si impactul, folosind una sau alta, precum si a oferi o sursa de lumina mai buna in cazul in care nu sunt multumiti de cele cumparate in mod obisnuit. Noi percepem aproximativ 80% din informatii prin vedere, si prin urmare, confortul vizual contribuie foarte mult la calitatea generala a vietii unei personae.

Cele mai multe CFL-uri gasite pe piata emit o lumina alb-galbuie. Avantajul lor este faptul ca acestea seamana cu lumina becului incandescent si ca anumite interioare, cu lumina de slaba intensitate, sunt mai confortabile in lumina mai calda.

Cercetari efectuate in Olanda, arata in mod clar ca oamenii au nevoie de un nivel ridicat de iluminare si o temperatura a culorii de aproximativ 6500K, pentru a ramane mai activi si productivi, pentru a evita erorile si accidentele si pentru a ramane intr-o stare proaspata mai mult timp. Lumina de culoare alb intes, este de asemenea folosita in medicina, pentru combaterea depresiilor.

Este lumina rece mai buna decat lumina calda? Cea mai buna lumina este lumina Soarelui, a carei interensitate si culoare se schimba in timpul zilei de la cald dimineata, la rece la pranz si din nou la cald seara. Sistemele de iluminat biodinamice urmaresc aceste modificari, astfel incat putem sa ne simtim ca in aer liber atunci cand stam in casa. Astfel de sisteme pot fi setate in diverse moduri. Acestea pot urmari in mod automat conditiile de iluminare de afara sau pot folosi programatoare de timp. Alternativ, ele pot fi controlate manual, in functie de nevoile utilizatorului sau starea de spirit.

Experienta ne arata mereu ca fiecare imitatie are dezavantajele sale, comparative cu starea naturala sau originala a lucrurilor. Suntem martorii acestor valuri de schimbari. Unul dintre ele fiind entuziasmul stiintific si tehnlogic care are scopul de a ne oferi constant noi posibilitati si mai mult confort. Celalalt fiind intoarcerea la natura, care ne ofera totul intr-o forma originala, familiara si foarte laborioasa. Depinde de noi cum conectam aceste doua idealuri aparent opuse. Exemple de tehnologie inspirate din natura, intalnim la alimentele si suplimentele organice, produse cosmetice organice, detergenti ecologici, filtre de apa, fibre optice, sau iluminat de inalta calitate si sanatos.

Lumina sanatoasa aduce vizibil calitate in viata omului

Marele om de stiinte

Prof. Fritz Hollwich (*1909, †1991) a fost un oftamolog german, professor de oftamologie si directorul clinicii de oftamologie. A lucrat in Munich, Jena si Munster. In dizertatia sa inaugurala din 1948, el distinge doua cai ale apartaului de vedere: vizuala si energetica. Trei sferturi din totalul de lumina sunt considerate a avea functie energetica, si doar un sfert functie vizuala. Functia energetica este demonstrate prin observarea valorilor hormonilor si altor substante din organism. Pacientii orbi, care si-au recapatat vederea in urma operatiei de cataracta, l-au ajutat sa demonstreze cum este imbunatatita vitalitatea si cum revin la niveluri normale substantele din organism din momentul in care lumina penetreaza retina. Prof. Hollwich a observant scaderea nivelului hormonului de stres la pacientii din sala de asteptare dupa instalarea tuburilor fluorescente cu lumina naturala. In acest fel, el a contribuit la o mai buna iluminare a spitalelor. El este autorul mai multor metode medicale , a peste 200 de articole de specialitate si a numeroase carti. Exista peste 10 editii ale manualului sau de oftamologie, care, chiar si dupa 60 de ani este considerat a fi una din pietrele de temelie ale oftamologiei modern. Prof. Hollwich este cofondator al International Ophthamological Academy. In lucrarile sale, face referire la John Ott, ca pionier al luminii artificiale de buna calitate. Din activitatea prof. Hollwich, se poate simti cu adevarat, adevarul stiintific, precizia germana si curajul de a prezenta lucrurile asa cum sunt.

Dr. John Ott (*1909, †2000) a fost un cameraman american si om de stiinta autodidact. In timp ce lucra la seria pentru Walt Disney’s Secrets of live, el a observant ca unele plante nu mai infloresc, si in cele din urma se ofilesc, expuse la lumina fluorescenta calda. Pas cu pas, el a descoperit ca lumina artificiala, care nu are anumite culori, poate avea efecte negative asupra plantelor si animalelor. A acordat mare importanta luminii albastre, care este slab reprezentata in lumina calda-alba. Lumina ultravioleta, care in mod normal nu trece prin fereastra, sau prin ochelarii de sticla, este de asemenea considerate importanta. Dr. Ott a demostrat ca o lumina artificiala asemanatoare luminii de zi, poate calma atat copiii de scoala, cat si detinutii. In acest fel, a demonstrate ca diferite tipuri de lumina afecteaza sistemul nostru hormonal, si in cele din urma controleaza corpul si sentimentele noastre. Dr. Ott a fost primul care a vorbit despre bolile cauzate de lipsa de lumina. El este fondatorul “Time Lapse Research Foundation”, “Bio Ecological Research Institute” si “Ott Lite Company”, care este una dintre primele producatoare de tuburi fluorescente pe baza de elemente rare, care imbogatesc spectrul produs de lumina, sporind experienta de culoare. Dr. Ott a publicat mai multe carti, mai multe zeci de articole, a sustinut mii de prelegeri. In 1957, “Loyola University” din Chicago, i-a acordat titlul onorific de doctor in stiinte natural. John Ott este un exemplu de mare pasionat, nelimitat de indoctrinarea scolara, un pionier al iluminatului de calitate, care si-a castigat respectul din partea publicului laic si stiintific.

Dr. Norman E. Rosenthal (*1950) este un psihiatru sudafrican care traieste in SUA. In 1984, es a publicat un articol despre tulburarile affective sezoniere (SAD – Seasonal Affective Disorder) si a efectuat tratamente prin fototerapie. Dr Rosenthal este autorul sau coautorul a mai mult de doua sute de articole de specialitate. El a publicat patru carti: Winter Blues, The Emotional Revolution, St. John's Wort and How to Beat Jet Lag.

Dr. Jacob Liberman (*1947) este un oftalmologist american si autorul cartii “Light - medicine of the future” si “Take Off Your Glasses and See”. El este inventatorul dispozitivului si sistemului de educare a ochiului EYEPORT.