Lumina sanatoasa

Conceptul de lumina sanatoasa, rezulta din descoperirile recente ale efectelor non-vizuale ale anumitor lungimi de unda ale luminii, sunt efectele de activare a sistemului nervos uman si de sincronizare a ceasului biologic al corpului. Nivelul hormonilor, raportul celulelor sangvine, temperature corpului, starea de spirit si vigilenta, sunt influentate de expunerea la lumina. Componenta albastra din lumina, este semnalul de comanda pentru aceste procese.

Prin urmare, este de dorit, ca lumina artificiala proiectata pentru partea activa a zilei, sa aiba tot atata component de albastru ca si lumina zilei, in acest fel, Ac→100. Un Ac mai mare, inseamna temperatura de culoare mai mare Tcp→6500K. Acest ton de lumina, impreuna cu generalul Ra~80, este deseori vazut ca incomod. Insa, acest ton, impreuna cu un indice excelent de redare a culorii Ra > 90 si o buna redare a rosului intens R9 > 80 este simtita de catre persoanele chestionate, ca o lumina placuta, evocand un sentiment de lumina naturala, mai degraba decat de lumina artificiala. Pe baza acestor evaluari subiective, este in curs de aparitie o noua definitie tehnica a luminii artificiale fullspectrum.

Sursele de iluminat fullspectrum, au de obicei o eficienta luminoasa (lm/W) mai redusa, fata de cu lampile normale (Ra > 80). Aceasta scadere nu este determinata doar de eficienta scazuta a benzii largite a fosforilor. Pentru a obtine un Ra mai mare, lungimile de unda din apropierea granitelor spectrului vizibil, trebuie sa radieze si ele (violet si rosu profund), care potrivit V(λ) –contribuie putin la fluxul luminos (vezi fig.1).

Sursele de iluminat aduc beneficii suplimentare impreuna cu lumina in sine – acestea activeaza sistemul nervos si afecteaza ritmul circadian. Nivelul acestui beneficiu, nu efecteaza profilul lor energetic in nici un fel.

Lumina pentru relaxare si calmare inainte de culcare, ar trebui sa contina cat mai putine component active. De exemplu, indicele circadian (Ac) al unui bec incandescent cald, este de aproximativ 30. Impreuna cu iluminarea scazuta, nu impiedica cresterea melatoninii seara. Melatonina, hormonul somnului, cu functii regenerative si protective, nu trebuie deranjat cu lumina noaptea.

Sursele de iluminare sanatoasa, sunt de asemenea folosite in tratamentele cu lumina ale depresiei (fototerapie). In anumite cazuri, efectele luminii sunt comparabile cu cele ale medicamentelor antidepresive. Din fericire, lumina este disponibila fara prescriptie medicala, astfel ca ne putem ajuta cel mai bine plimbandu-ne sub lumina soarelui sau cel putin sa stam intr-o iluminare artificiala confortabila.

Laboratoarele NASLI R&D ofera masuratori spectrale ale surselor de lumina, si de transmisie spectrala a materialelor plastice, folosind un spectrometru grila monocromator, testarea sigurantei corpurilor de iluminat inaintea testelor de acreditare, detectarea si reducerea EMI folosind un analizator de spectru.

NASLI a dezvoltat conceptul holistic de iluminat HLS. Scopul acestuia este de a evidentia aspectele neglijate ale surselor de lumina si a corpurilor de iluminat, precum si metodele de a realiza imbunatatirile lor. HLS consta in siguranta electrica extinsa (LVD+), compatibilitatea electromagnetica imbunatatita (EMC+), lumina si calitatile sale (QLI+) si efectele non-vizuale ale luminii (NVE+).

Inca de la inceput, iluminarea fullspectrum in studiouri, apartamente, birouri si spatii de productie, a fost proiectata in conformitate cu conceptul de lumina sanatoasa, folosind surse si corpuri de iluminat NASLI. Pe langa sistemele noi, sunt proiectate modificari si upgradari ale sistemelor existente, pentru a fi dotate cu surse de iluminat cu indici mari Ac si Ra. Biroul nostru efectueaza si masuratori ale luminii.

Referinte

  • Academy of Fine Arts in Prague, Art restorers ateliers
  • Czech Railways, České dráhy, a. s.
  • Senate of the Parliament of the Czech Republic,
  • Slovak National Museum, Bojnice,
  • Faculty of Mechanical Engineering, Slovak University of Technology,
  • Volkswagen Slovakia, a. s.

Bibliografie

[1] FUKSA, A.: Light and the biological clock. Světlo (Light), 2010, no. 6, p. 56–58. Available from: http://www.nasli.net/pdf/light_and_the_biological_clock_2010.pdf.

[2] LAM, R. W. a kol.: The CanSAD Study. Am J Psychiatry, 2006, no. 163, p. 805–812.

1
Fig. 1. Spectrul modulului de lmina LED de redare a diferitelor culori la un flux luminos normalizat

2
Fig. 2. Corespondenta schimbului de culoare a probleor utilizate in calculul Ra

3
Fig. 3. Corp de iluminat turn, cu lumina reglabila. Actis D, 1× T5 54/28 W, Tcp = 6500 K, Ra = 93, Ac = 95

Acest articol a fost adaptat dupa ziarul Světlo, www.svetlo.info, No. 5/2013, p. 24.